U bent hier: Home / Nieuws / AAT en overige Getty terminologieen als LOD

AAT en overige Getty terminologieen als LOD

Hieronder staat een vertaling van de tekst zoals die op de website van het Getty Research Institute te lezen is. Klik hier voor de originele tekst

Terminologieën als LOD
De Getty terminologieën zijn gemaakt om in linked data gebruikt te worden. Momenteel wordt er gewerkt aan een plan om AAT, TGN, ULAN en CONA als Linked Open Data (LOD) te publiceren. De documenten op deze pagina bevatten nieuws en presentaties over de aankomende publicatie in LOD. Deze informatie wordt aangevuld en gewijzigd.

Nieuws en status van het project
De werkzaamheden voor de publicatie van alle vier Getty terminologieën als Linked Open Data (LOD) zijn in volle gang. Verwacht wordt dat de datsets onder de Open database Licentie ODC_BY 1.0 licentie zullen worden gepubliceerd. We beginnen met AAT en gaan dan naar TGN, ULAN, en tenslotte CONA, van eind 2013 tot en met 2015. Deze volgorde werd gekozen om te profiteren van de manier waarop de terminologieën met elkaar zijn verbonden: AAT concepten zijn alleen binnen AAT gekoppeld, TGN ontleent uit AAT; ULAN uit AAT en TGN, en CONA uit alle drie. We zijn ook van plan om LOD-versies van onze ‘lookup lists’ (bijv. talen, rollen, nationaliteiten, types plaats, en bibliografische bronnen) te publiceren.

We zijn vrij zeker dat de basis URI: http://vocab.getty.edu/ zal worden. Voorbeelden van het prototype, waaronder de andere formaten ook zullen vallen:
http://vocab.getty.edu/resource/aat/subject/300028576 [contentnegotiated 303 (See Other) redirect to...]
http://vocab.getty.edu/data/aat/subject/300028576 [200 (OK) - application/rdf+xml]
http://vocab.getty.edu/page/aat/subject/300028576 [200 (OK) - application/xhtml+xml]

Een voorlopige versie  van onze ontologie en mapping is bijna klaar en zal hier gepost worden. Onze ontologie voor AAT is gebaseerd op SKOS en SKOS-XL

Andere formaten
In overleg met onze gebruikersgemeenschap zullen we, naast de LOD publicatie, de data ook in de huidige formaten blijven aanbieden, ‘relational tables’ en de XML-publicatie. Als er formaten in de toekomst niet voortgezet worden dan zullen de gebruikers hier ver van te voren van op de hoogte worden gesteld.

Samenwerken
We zijn zeer geïnteresseerd in het vestigen van een open gebruikersgemeenschap en verwelkomen samenwerking. Zodra het project op gang is , zullen we een ‘project werkruimte’ aanbieden die openstaat voor iedere gebruiker. Op dit moment zijn we een lijst aan het samenstellen met geïnteresseerde partijen. Stuur als u geïnteresseerd bent uw gegevens naar vocab@getty.edu.

Wat is Linked Open Data?

Introduction to Getty Vocabularies as LOD (PDF, 3.8 MB, 46pp)

Print pagina http://website.aat-ned.nl/nieuws/aat-en-andere-getty-terminologieen-als-lod