U bent hier: Home / Nieuws / AAT gepubliceerd als Linked Open Data

AAT gepubliceerd als Linked Open Data

Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat het Getty Instituut de Art & Architecture thesaurus (AAT) als Linked Open Data heeft gepubliceerd. De set is beschikbaar voor download via vocab.getty.edu onder een Open Data Commons Attribution Licentie ODC BY 1.0. Dit betekent dat het gebruik van de set vrij is, maar dat er altijd een toeschrijving van het werk aan het Getty Instituut moet zijn. Een bronvermelding dus.

Voordeel van deze dienst is dat gebruikers nu altijd de meest recente versie van de AAT kunnen raadplegen via de web service. Wanneer gegevens open en gelinkt zijn,  betekent het dat de data gestructureerd en gepubliceerd wordt volgens de principes van Linked Data. Lees hier over Linked Open Data en waarom dat goed is.

Het RKD werkt al sinds 1994 aan de vertaling en bewerking van deze standaard thesaurus en is sinds 2009 partner in de ITWG (International Terminology Working Group) van Getty Vocabularies. Sinds 2010 werkt het RKD samen met het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) in Brussel om de Nederlandstalige AAT verder te ontwikkelen en aan het hele Nederlandstalige werkveld aan te bieden. Daarnaast dragen we bij aan uitbreiding van de AAT met nieuwe concepten die vanuit het werkveld aangedragen worden.

Lees hier het officiële persbericht van James Cuno, CEO van de J.Paul Getty Trust.

Over wat de stap betekent voor de instandhouding van de eigen web-service van de Nederlandstalige AAT volgt spoedig meer informatie. Schroom niet om hierover contact met ons op te nemen.

Print pagina http://website.aat-ned.nl/nieuws/aat-en-overige-getty-terminologieen-als-lod-2