U bent hier: Home / Nieuws / Facetnaam 'Agenten' wordt 'Actoren en organismen'

Facetnaam 'Agenten' wordt 'Actoren en organismen'

Na overleg met de Klankbordgroep heeft Bureau AAT besloten om de facetnaam 'Agenten' te wijzigen. 'Agenten' was volgens menigeen geen duidelijke benaming; het gaf geen helder beeld van wat voor soort concepten onze gebruikers in dit facet kunnen vinden. Daarbij wordt in de nabije toekomst de hiërarchie 'levende organismen' binnen dit facet toegevoegd waardoor de naam de lading nog minder dekt. Daarom is besloten om voortaan de naam 'Actoren en organismen' te gebruiken.
De betekenis van 'actor' is volgens de Van Dale: een individu, instelling of organisatie die van doorslaggevende invloed kan zijn in een bepaald proces.
De CIDOC-CRM definitie is: Actors are people, either individually or in groups, that have the potential to perform intentional actions for which they can be held responsible.
De bestaande hiërarchieën 'organisaties' en 'personen' worden dus met de term 'actoren' beschreven. De toevoeging 'organismen' is nodig om de nieuwe hiërarchie 'Levende organismen' binnen het facet te duiden. Momenteel wordt deze wijziging in de data doorgevoerd.

Print pagina http://website.aat-ned.nl/nieuws/facetnaam-agenten-wordt-actoren-en-organismen