U bent hier: Home / Nieuws / Verslag van ITWG bijeenkomst, Getty Research Institute

Verslag van ITWG bijeenkomst, Getty Research Institute

Afgelopen november bezochten Reinier van ’t Zelfde en Reem Weda van Bureau AAT-ned de bijeenkomst van de ITWG (International Terminology Working Group) bij het Getty Research Institute (GRI). Deze bijeenkomst vond plaats van  7 t/m 10 november en werd georganiseerd door dr. Murtha Baca, hoofd ‘Digital Art History Acces’, aan het Getty Research Institute.
Het doel van de  bijeenkomst was om de redactionele en technische ontwikkelingen binnen de diverse vertaalprojecten en het Vocabulary Program van Getty te presenteren en om deze ontwikkelingen verder op elkaar af te stemmen. Buiten de Nederlandse vertaling die het RKD verzorgt, worden er vertalingen gemaakt in het Spaans door DIBAM (de Chileense organisatie van Bibliotheken, Archieven en Musea). In Duitsland werkt men vanuit het Institut für Museumsforschung en het Pruisische Museum aan de Duitse vertaling en in Taiwan werkt een thesaurusgroep van het TELDAP (Taiwan E-Learning en Digital Archive Program) aan de Chinese versie.
Daarnaast waren er gastsprekers afkomstig uit instellingen en projecten die van de AAT gebruik maken. Respectievelijk: Museum Pinacoteca in Sao Paulo, Brazilië, het project MACE, Metadata for Architectural Contents in Europe en het Nationaal Museum van Nieuw-Zeeland, Te Papa Tongarewa. Deze instellingen gebruiken de thesaurus om hun gebruikers fundamenteel beter te laten zoeken, en te laten vinden.
Ook waren er enkele sprekers vanuit GRI die hun visie gaven op zaken als copyright/rechten en uitdagingen als ‘Linked Open Data’. Ook werd  een beeld geschetst van de mogelijkheden die geassisteerd zoeken met behulp van terminologiebronnen te bieden heeft.
Bureau AAT-Ned kreeg complimenten voor haar nieuwe brochure en het opzetten van een redactiegroep die zich met het toevoegen van nieuwe terminologie bezig houdt. De uitdaging voor Bureau AAT-Ned op korte termijn zal het updaten van de inhoud van de thesaurus met de Getty AAT van 2011 zijn.  Op iets langere termijn moet de AAT de vanzelfsprekende plek worden voor iedereen die cultuur-historische terminologie zoekt of wil verbinden in het semantisch web.
Print pagina http://website.aat-ned.nl/nieuws/nieuwstest