U bent hier: Home / Nieuws / Redactiewerkzaamheden AAT: 600 nieuwe concepten!

Redactiewerkzaamheden AAT: 600 nieuwe concepten!

Redactiewerkzaamheden AAT: 600 nieuwe concepten!

Ninja, Hokusai (PD)

Sinds de oprichting in 2011 van de Vlaams-Nederlandse AAT-redactie zijn er honderden kandidaat-termen uit het Nederlandstalige werkveld beoordeeld en bewerkt. Waaronder de inhoud van de Vlaamse Am-MovE thesaurus, de termenlijst voor religieus erfgoed en delen van de PACTOLS-thesaurus.

Zo zijn tot op heden zo’n 600 nieuwe concepten toegevoegd aan de AAT. Het gaat hierbij soms om typisch Nederlandse en Vlaamse begrippen zoals: ‘schuttersstukken’, ‘oorijzers’, ‘geuzenpenningen’ ‘patakons’ en ‘Mechelse kloskant’. Maar ook belangrijke internationale begrippen als ‘ninja’s’ en ‘robots’ zijn voorgesteld.

Vele  kandidaat-termvoorstellen sneuvelden tijdens het redactionele proces omdat ze niet aan de richtlijnen van de AAT voldeden. Bedenk hierbij dat de AAT een ‘concept-gebaseerde’ thesaurus is, en dat dus niet elke term zondermeer in de thesaurus wordt opgenomen (zie richtlijnen). Grofweg de helft van de behandelde termen kon  door de redactie verder worden gevalideerd met bronnen, vertaald en vervolgens als ‘conceptvoorstel’ aan de Getty Vocabularies (de samenstellers van AAT, TGN, ULAN en CONA) aangeboden.

Deze noeste arbeid heeft geleid tot een flinke set nieuwe concepten in de Internationale AAT. Open dit PDF-bestand (voor actieve links, open in Adobe Reader) voor een overzicht van de opgenomen concepten.

De coördinatie van de ontwikkeling en vertaling van de internationale AAT in het Nederlands wordt uitgevoerd door het RKD- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.
De AAT-Ned redactie die nieuwe termen beoordeelt, bestaat uit leden die werkzaam zijn binnen de culturele sector in België en Nederland. De redactie komt ongeveer vier keer per jaar bijeen. De leden zijn op dit moment:

Joost van Aalst, registrator, Openluchtmuseum, Arnhem
Erik Buelinckx, wetenschappelijk assistent, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Brussel
Adeline Beurms, verantwoordelijke Erfgoedinzicht Oost-Vlaanderen, provinvie Oost-Vlaanderen
Mieke van Doorselaer, museumconsulent, Provincie Oost-Vlaanderen
Eva Coudyzer, wetenschappelijk assistent, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), Brussel
Bram Janssens, collectiebeheerder, Museum Aan de Stroom (MAS), Antwerpen
Jef Malliet, ingenieur, Erfgoedplus.be, Provincie Limburg
Marc Mees, adviseur Erfgoeddepots, Provincie  Antwerpen
Marianne Nouwen, informatiebeheerder, Van Gogh Museum, Amsterdam
Livia Snauwaert, depotconsulent, provincie West-Vlaanderen
Reem Weda, informatiespecialist, Coördinator AAT-Ned, RKD, Den Haag

Print pagina http://website.aat-ned.nl/nieuws/redactiewerkzaamheden-aat-600-nieuwe-concepten